Het geheim achter praten in je slaap
klantbeoordeling
 
9,4 / 10
Je bent hier: Over totaalBED › Blog & nieuws

Het geheim achter praten in je slaap

Naar nieuwsoverzicht
02 februari 2018

Het geheim achter praten in je slaap Waarom praat de één wel in zijn slaap en de ander niet? En, geven nachtelijke praatjesmakers hun geheimen prijs? Je leest het in deze blog.

Kun je praten in je slaap afleren?
Laten we met het slechte nieuws beginnen: er is geen medicijn tegen praten in je slaap. Een trucje is er evenmin. Je komt er dus niet van af. Althans, de kans is klein. Er zijn wel dingen die je kunt doen om je nachtelijke praatjes te verminderen. Drink bijvoorbeeld minder alcohol, kijk geen spannende films en voer geen ingewikkelde gesprekken voor het slapen gaan. Kortom: zorg voor een ontspannen geest.

Wat gebeurt er bij de praters?
Zo'n vijf procent van de volwassenen praat in zijn slaap. Bij kinderen is dat wel vijftig procent. Wanneer je op latere leeftijd nog steeds praat terwijl je slaapt, heb je parasomnie. Dat is een slaapstoornis. Het klinkt ernstig, maar nachtelijke praters lopen geen risico. Maar, hoe werkt het nou eigenlijk? Tijdens de nacht treedt 'verlamming' op, waardoor je tot rust komt en je lijf geen gekke bewegingen maakt. Bij de praters blijven de stembanden wél functioneren.

Waarom praat de één wel en de ander niet in zijn slaap?
Volgens sommige theorieën is praten in je slaap erfelijk. Het kan dus goed zijn dat je het van je ouders hebt. Praat je sinds kort 's nachts, kijk dan of er iets is veranderd. Heb je nieuwe medicijnen, stress, koorts of slaaptekort? Die factoren kunnen de nachtelijke kletskous in je losmaken. Een misverstand is dat praten in je slaap altijd te maken heeft met nare dromen.

Wat zeg je in je slaap allemaal?
Een nachtelijke babbel duurt meestal korter dan dertig seconden. De één mompelt maar wat, terwijl de ander in keurig taalgebruik de mooiste zinnen maakt. Bij die laatste categorie lijkt het dan ook zinvolle informatie. Uit onderzoek blijkt echter, dat het inhoudelijk nergens over gaat.

Kun je iemand geheimen ontfutselen in zijn slaap?
Veel partners van nachtelijke praters willen wel eens naar geheimen vissen. Helaas, wie praat in zijn slaap, koppelt allerlei gebeurtenissen aan elkaar. Dus al klinkt het nog zo plausibel, het is onzin. Plus, vragen stellen heeft geen zin. In je slaap zorgt de thamalus in je hersenen ervoor dat je niet wakker wordt van simpele geluiden, zoals een vraag. Heb je toch echt het idee dat je slapende gesprekspartner antwoordt? Dan is het eerder een automatische beurtwissel, dan een gesprek met inhoud. Dus word je wakker van de ander zijn gebrabbel, doe oordopjes in en draai je nog eens lekker om.

Slaap lekker!

Bezoek een winkel

Vind snel een winkel bij jou in de buurt

Bekijk alle winkels