Hoe benut je de langste nacht optimaal?
klantbeoordeling
 
9,4 / 10
Je bent hier: Over totaalBED › Blog & nieuws

Hoe benut je de langste nacht optimaal?

Naar nieuwsoverzicht
19 december 2017

Hoe benut je de langste nacht optimaal?De langste nacht is in aantocht. Van donderdagmiddag 21 december tot vrijdagochtend 22 december is het meer dan 16 uur donker. Hoe benut je deze nacht optimaal?

Hoelang duurt de langste nacht precies?
Op 21 december is het de langste nacht, oftewel de 'winterwende'. Dit is het officiële begin van de winter. Het is vroeg donker; om 16.29 uur gaat de zon onder. En die komt de volgende ochtend pas om 8.49 uur weer tevoorschijn. Daardoor is het maar liefst 16 uur en 19 minuten donker.

Waarom zijn de nachten 's winters langer dan 's zomers?
De aarde draait om de zon. Als de ene helft van de aarde in het zonlicht ligt, ligt de andere helft in de schaduw. Zo ontstaan dag en nacht. Nu is het zo dat de aarde een beetje scheef staat ten opzichte van de zon. Daardoor ligt in december de noordelijke helft van de zon afgekeerd. Europa krijgt dus 's winters minder zon: korte dagen en lange nachten. In de zomer is het andersom.

Waarom kun je juist tijdens de donkere dagen wakker liggen?
Dat komt doordat we dan overdag weinig daglicht zien. Logisch, want als de zon pas tegen negen uur opkomt, is de kans groot dat je al op je werk bent, voordat het licht is. En pas naar huis gaat, als het donker is.

Waarom heeft daglicht invloed op je nachtrust?
Hoe meer zonlicht je overdag vangt, hoe beter je 's avonds slaapt. Je lichaam heeft namelijk daglicht nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Dat hormoon treedt op zijn beurt weer in werking zodra het donker wordt.

Wat kun je zelf doen voor een goed dag-nachtritme in de donkere winterdagen?
Zorg dat je overdag genoeg daglicht vangt. Maak tijdens je lunchpauze een ommetje in de buitenlucht, ga bij het raam zitten of werk in een ruimte waar overdag de zonnestralen binnen komen.

Houd je niet van de donkere dagen en de winter?
Vanaf 21 december worden de dagen weer langer. Dat betekent niet dat het vanaf 21 december weer eerder licht is. Na de kortste dag blijft de zon namelijk nog een tijdje elke dag een paar minuten later opkomen. Wel blijft het 's middags langer licht. Daardoor zijn de dagen toch langer en de nachten korter.

Slaap lekker!