'Wie zijn dromen niet herinnert, gooit zijn post ongeopend weg.' Dit gezegde slaat de spijker op zijn kop: in onze dromen komen we van alles te weten. Zeven dromen die vaak voorkomen op een rij, plus hun betekenis.

1. Je bent de weg kwijt

Het is een wirwar van steegjes en alle straten lijken op elkaar. Dromen waarin je de weg kwijt bent, kun je letterlijk interpreteren; je hebt je doel niet voor ogen of bent zelfs helemaal 'de weg kwijt'. Stel dat er iets nieuws in je leven speelt, zoals een nieuwe baan. Dan kan een doolhof ook symbool staan voor nieuwe regels.

2. Je doet examen zonder voorbereiding

Je doet examen en bent vergeten je voor te bereiden. Deze droom kan de kop opsteken bij ingrijpende veranderingen in je leven, zoals gezinsuitbreiding. De kans is groot dat je perfectionistisch bent. Wat deze droom jou leert, is dat je je energie ook kunt steken in leuke dingen. In het hier en nu.

3. Je loopt naakt over straat

Ging jij in je droom in evakostuum over straat? Meestal gaat dat over het delen van gevoelens. Voelde je schaamte voor je naaktheid? Dan heb je moeite met communiceren of ben je bang dat mensen je zien zoals je bent. Gaf de naaktheid je een goed gevoel, dan wil je in je dagelijks leven meer emoties delen.

4. Je kunt vliegen

Je loopt niet gewoon over straat, maar je vliegt. Vliegen symboliseert controle. Vloog je gemakkelijk rond en kon je zelfs sturen? Dan heb je veel controle in je dagelijks leven. Had je moeite om in de lucht te blijven? Dan kun je overdag meer het heft in handen nemen.

5. Je komt te laat

Kom je in je dromen stelselmatig te laat op belangrijke afspraken? Deze dromen luiden de noodklok. De kans is groot dat je agenda uitpuilt en je te veel taken hebt. Of dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is tijd om het rustiger aan te doen.

6. Je gaat vreemd

Schrik niet, vreemdgaan in je dromen hoeft niet te betekenen dat je dat écht wilt. Je kunt het zien als een waarschuwing voor iets anders dat 'niet mag'.

7. Je ontdekt een nieuwe kamer

Je vindt een nieuwe of geheime kamer in je huis. Het huis in deze droom staat symbool voor jou, de extra kamer voor een onbewuste eigenschap. Vaak krijg je deze droom in een periode waarin je jezelf ontwikkelt. Bijvoorbeeld tijdens een cursus. Waren er in de kamer bijzondere voorwerpen, zoals oude meubels? Die staan vaak voor normen en waarden.

Wat je ook droomt, slaap lekker!