Hoe krijg ik mijn kind in slaap? Het is de meest gestelde vraag van ouders aan het consultatiebureau. De eerste maanden na de komst van een baby staan vaak bol van de slapeloze nachten. Heb jij een kleintje dat meer huilt dan slaapt, dan gaat dat ook ten koste van jouw eigen nachtrust. Daarom in deze blog 5 tips die jouw baby in slaap wiegen.


1. Lang leve de liefde

Letterlijk verstaan wat je zegt, dat doet je baby nog niet. Maar, de intentie van een liefdevolle boodschap is volgens babykenners wel over te brengen. Een kinderneuroloog bedacht een methode waarmee je je liefde overbrengt op je kind. Leg je kindje in bed en vertel bijvoorbeeld: ‘ik hou van jou. Om te groeien moet je goed slapen. Ik zorg voor jou en ben in de buurt. Ga nu maar lekker slapen.’ Herhaal je woorden steeds opnieuw, een minuut lang. Volgens de neuroloog zal ieder kind binnen vijf dagen weer goed slapen met deze methode.

2. Alles volgens schema

Net als bij volwassenen, is in slaap vallen en wakker worden onderdeel van een vast ritme. Ga je iedere dag op dezelfde tijd naar bed, dan word je rond dat tijdstip vanzelf slaperig. Je kunt je baby helpen door de hele dag een bepaalde structuur na te leven. Doe alles iedere dag op dezelfde tijd. Van uit bed halen tot voeden en van in bed leggen tot slaapliedjes zingen. Dit vraagt ook wat van je eigen structuur. Maar één voordeel, dan slaap je zelf ook snel in!


3. Steeds een beetje zelfstandiger

De een zweert erbij, de ander zweert het af; je baby steeds een beetje zelfstandiger maken. Het werkt zo: breng je kindje wakker naar bed. Dan leert het om zelf in slaap te vallen. Huilt ‘ie, laat dat dan tien minuten gebeuren. Daarna troost je je baby, verlaat je de kamer en wacht je weer tien minuten af. Elke avond rek je die tien minuten een beetje op.


4. Gewoon doen in huis

Volwassenen zijn zich bewust van alle gevaren om zich heen, zoals inbrekers en brand. Dat is een van de redenen waarom wij wakker schrikken van geluiden. Een baby heeft daar geen last van. Daarom doe je er goed aan om zelf te leven zoals je dat altijd doet. Rammel gewoon met bestek in je keukenla als je beschuit met muisjes smeert en laat bezoek gewoon aanbellen. Hoe meer de baby gewend is, hoe makkelijker hij of zij op alle momenten van de dag en de nacht slaapt.

5. Ga voor een geurtje

Kamille en lavendel zijn rustgevende geuren. Daarmee kun je je baby helpen om lekker te slapen. Gebruik bijvoorbeeld producten met deze geur als je je kindje in bad doet. Of hang een bosje lavendel in de kamer op. Voor jezelf is dat ook lekker; moet je midden in de nacht tóch nog even naar de kamer van je kindje, dan hangt daar die weldadige geur.

Slaap lekker!