Gluur je onder een tweepersoons dekbed, dan zie je meestal een paar vrouwenvoeten tussen een stel mannenvoeten. Waarom is het nooit omgekeerd? Deze blog verklaart de ijsklompjes van vrouwen. En we geven 5 tips tegen koude voeten in bed.

De schuldige in deze kwestie is moeder natuur

Die heeft vrouwen zo ontworpen dat zij minder spiermassa hebben dan mannen. Spiermassa levert warmte. Daardoor hebben mannen het warmer. Vrouwen winnen het qua vetjes: zij hebben zo'n 10 procent meer lichaamsvet. Dat lijkt lekker warm, maar het lichaam zet het vet vooral in om vitale organen van bloed te voorzien. De handen en voeten moeten met minder bloedtoevoer genoegen nemen.

En dan zijn er nog de hormonen. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen heeft invloed op de lichaamstemperatuur. Het effect daarvan kennen vrouwen van de periode waarin ze ongesteld zijn: dan hebben ze het kouder.

Zó krijg je warme voeten

Maar, laten we niet te lang bij de oorzaak van koude voeten stilstaan, de oplossing is interessanter. Hier zijn 5 tips waarmee je je voeten opwarmt voor de nacht.

1. Kom in beweging

Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt, stoppen veel mensen met sporten. Maar juist in de koude maanden is het slim om te bewegen. Beweging houdt de bloedcirculatie op gang. Dat is nodig voor warme handen en voeten.

2. Eet pittig

Van pittig eten krijg je het warm. Dat komt door de stof capsaïcine die erin zit. Hak rode pepertjes door je avondeten. Niet meteen te enthousiast. Probeer het uit met kleine beetjes.

3. Hou je benen vrij

Zit je wel eens met je benen over elkaar? Dit knelt je bloedvaten af, waardoor het bloed niet goed naar je voeten stroomt. En op de langere termijn kan het over elkaar slaan van je benen zelfs voor spataderen zorgen.

4. Masseer je voeten

Net als beweging stimuleert massage de bloedcirculatie. Als je tijdens de massage een lekkere crème of olie gebruikt, heb je meteen je huid verzorgd. Hou je voeten na de massage warm. Leg ze tegen een kruik of trek extra dikke sokken of pantoffels aan.

5. Neem een wisselbad

Om het af te maken, nog ééntje voor de bloedsomloop: wisselbaden voor je voeten. Neem een bak met ijskoud water en een bak met warm water. Stop je voeten eerst in het warme en dan in het koude water. Blijf een tijdje wisselen. Eindig met koud. Dit is een boost voor de bloedtoevoer naar je voeten.

Slaap lekker!

#koudevoeten #brrr #opwarmen #kacheltjeinbed #ijsklompjes #slaaplekker #warmevoeten #goedenacht #totaalbed #warminbed #wintermaanden