Ben jij ook zo'n muggenjager? Ruikend naar deet, verstrikt in de klamboe, met de vliegenmepper in de weer? Met deze tips voorkom je muggenbulten. Slapen zonder gedoe!

1. Tijgerbalsem

Muggen zijn geen partij voor de sterke geur van tijgerbalsem. Heb je dat niet in huis? Menthol, pepermuntolie en Vicks Vapo Rub werken ook. Smeer jezelf ermee in of zet het potje geopend bij je bed.

2. Anti-muggencrème uit eigen keuken

Een huidvriendelijk alternatief voor deet: zelfgemaakte anti-muggencrème. De ingrediënten heb je misschien al in huis: citronella-, eucalyptus-, lavendel- en kokosolie. Meng ze in een pannetje op het vuur, giet het in een glazen pot en laat het afkoelen. De olie blijft op je huid liggen, dus je hebt er de hele nacht plezier van.

3. Vitamine B

Muggen haten knoflook. Dat wist je waarschijnlijk al. B-vitamines hebben hetzelfde effect. In sommige zit zwavel en dat verandert jouw geur. Mensen ruiken het niet - gelukkig - maar muggen vinden het stinken. Ideaal!

4. Drink appelazijn

In het rijtje van knoflook en vitamine B mag ook appelazijn aansluiten. Het geeft je huid een andere geur, waar muggen vies van zijn. Doe twee eetlepels appelazijn in een halve liter water en drink het op. Met een rietje, want het zuur van azijn kan je tandglazuur verminderen.

5. Ventilator

Muggen zijn veel te licht om tegen de wind in te vliegen. Richt een ventilator op je bed en jij hebt een rustige nacht. Zet 'm op een lage stand, anders krijg je een stijve nek.

6. Citroengeranium

In de jaren zeventig was dit hét huis-tuin-en-keukenmiddel om muggen te verjagen. De bladeren van de plant ruiken naar citroen en dat brengt de mug van de wijs. Die weet niet meer wat 'ie ruikt en kan jouw lichaam niet vinden.


7. Zelfgemaakte anti-muggenkaars

Stop takjes munt, rozemarijn en lavendel in een glazen pot of vaas. Maak het af met plakjes citroen en een drijfkaars. De combinatie van geurten houdt muggen weg. Natuurlijk wel uitblazen voordat je je ogen sluit.

Slaap lekker!