Pakjesavond is het feest van cadeaus, gedichten en surprises. Maar ook van snoepgoed en het daarna met volle buik wakker liggen in bed. Hoe komt het toch, dat je niet kunt slapen na al die pepernoten, schuimpjes en chocolade? En wat moet je dan wél eten om lekker te slapen?

Hartkloppingen door chocolade

Geen sinterklaasfeest zonder chocoladeletter. Grote kans dat je er op pakjesavond minimaal eentje naar binnen werkt. Goed voor je humeur, maar minder voor je nachtrust. Eén van de ingrediënten van chocolade is namelijk cafeïne. Deze stof maakt je hart extra actief. En dat is helaas minder prettig dan 'vol verwachting klopt ons hart'.

Energie van pepernoten en schuimpjes

Pepernoten kun je ook beter laten staan als je na het uitpakken van de cadeaus lekker weg wil dromen. Pepernoten bestaan voornamelijk uit koolhydraten en suiker, twee dingen waar je energie van krijgt. Schuimpjes, speculaas en strooigoed doen precies hetzelfde met je lijf.

En dan is er nog de banketstaaf. Net als pepernoten bestaat die uit koolhydraten en suiker, plus vet. Daar kun je onrustig van slapen, omdat je lichaam druk is met het verwerken van alle energie en vetten.

Met honger naar bed

Wie zijn nachtrust wil benutten, gaat met lichte honger naar bed. Hoewel dat eerder klinkt als 'wie stout is, krijgt de roe', is het toch goed bedoeld. Als je fit wilt opstaan, geef je je lichaam 's nachts rust. Voorkom dus dat het tijdens het slapen aan het werk gaat om voedsel te verteren.

Eten waarvan je wél slaapt

Gelukkig zijn er ook producten waarvan je wel lekker indommelt. Een banaan bijvoorbeeld, staat bekend om zijn ontspannende effect op de hersenen. Dat komt doordat dit fruit complexe koolhydraten, proteïne en calcium bevat. Een bordje havermoutpap kan je nachtrust ook bevorderen.

Suikervrije pepernoten

Natuurlijk moet je op pakjesavond ook kunnen genieten. Maak bijvoorbeeld dit recept voor suikervrije pepernoten. Dan kun je én lekker eten én lekker slapen.

Slaap lekker!

#slaaplekker #totaalBED #slaapadvies #strooigoed #snoepgoed #genieten #chocoladeletter #suiker #vollebuik