Wie mooi wil zijn moet... Pijn lijden? Nee hoor, wie mooi wil zijn, moet slapen! Dat blijkt uit onderzoek. Terwijl jij heerlijk ligt te dromen, gebeurt er namelijk allerlei goeds in jouw lichaam. Gratis en voor niets.

Je wordt knapper

Heb je een goede nachtrust gehad, dan ben je knapper dan na een kort nachtje. Een wetenschappelijk experiment in Zweden bewijst dat. Mannen en vrouwen gingen op de foto. Eén keer na een normale nachtrust en nog een keer na slechts 5 uur slaap. Een onafhankelijke groep mensen gaf rapportcijfers. De foto's na de lange nacht scoorden het hoogst.


Je spieren groeien

Je denkt misschien dat je overdag tijdens het sporten aan een mooi lijf bouwt, maar feitelijk doe je dat 's nachts. Dan herstelt groeihormoon namelijk het spierweefsel dat door het sporten is beschadigd. Datzelfde groeihormoon bevordert ook je spiergroei. Slaap je goed, dan maakt je lichaam veel groeihormoon aan. Dan kweek je dus spierballen in je slaap.


Je wordt langer

Zou jij wel een paar centimeter langer willen zijn? Bekijk jezelf dan in de ochtend maar even goed in de spiegel. Dan ben je namelijk langer dan aan het eind van de dag. De tussenwervelschijven in je wervelkolom hebben een kern die grotendeels uit vocht bestaat. Overdag zit, loop en sta je. Dat geeft druk op je wervels en daardoor verdwijnt dat vocht gedeeltelijk. Daardoor 'krimp' je. Wanneer je ligt, krijgen de tussen wervels ruimte en nemen ze opnieuw vocht op. Daardoor 'groei' je weer een stukje.


Je krijgt een strak velletje

Je huid heeft het overdag flink te verduren. De zon, make-up, viezigheid in de lucht, ga zo maar door. Gelukkig is er goed nieuws. Terwijl jij op één oor ligt, herstellen beschadigde huidcellen zich. Denk maar aan een verbrande rug. Na een stranddag is 'ie rood, terwijl 'ie na een nachtje slaap weer een heel eind is bijgetrokken. Ook werkt je huid tijdens je slaap afvalstoffen weg. En maakt 'ie dan collageen aan. Precies, die stof die je huid stevig en elastisch maakt!


Je valt af

Het klinkt als een droom, maar het is echt waar. In de nacht, terwijl je heerlijk slaapt en er dus helemaal niets voor hoeft te doen, raak je gewicht kwijt. Dat komt allereerst doordat je vocht verliest. Dat gebeurt via je ademhaling en doordat je zweet. Bovendien houdt een goede nachtrust je hormoonhuishouding op orde. Daardoor blijf je beter op gewicht en heb je overdag minder snelle trek. Een goede nachtrust is dus goed voor je lijn.

Slaap lekker!