Kinderen en oudejaarsavond: opblijven of doorslapen?
klantbeoordeling
 
9,4 / 10
Je bent hier: Over totaalBED › Blog & nieuws

Kinderen en oudejaarsavond: opblijven of doorslapen?

Naar nieuwsoverzicht
29 december 2017

Kinderen en oudejaarsavond: opblijven of doorslapen?Hoe begint het nieuwe jaar het beste voor een kind? Met opblijven, vlak voor twaalf uur wekken of doorslapen?

Laten we beginnen met het advies om oudejaarsavond precies te vieren zoals jouw gezin dat fijn vindt. Ben je er nog niet uit of je je kind op de normale tijd naar bed laat gaan of voor de gelegenheid wakker houdt, lees dan verder.


Doorslapen
Baby's en peuters beseffen de magie van de jaarwisseling nog niet. Bovendien bouwen ze op deze leeftijd nog geen herinneringen op. Met die wetenschap in je achterhoofd, zou je ervoor kunnen kiezen om de allerkleinsten door te laten slapen. De meesten worden niet wakker van de vuurwerkknallen.

Familiemoment
Voor de grotere kinderen, vanaf een jaar of zes, ligt het anders. Die weten maar al te goed dat oud en nieuw een familiemoment is. Papa en mama hebben vuurwerk in huis gehaald en oliebollen gebakken. Oudejaarsavond is leuk! Ze voelen het feest al dagen naderen. Vanaf een jaar of tien begrijpen kinderen bovendien dat oudejaarsavond een moment van terugblikken en vooruitkijken is. Grotere kids die het volhouden, vinden het daarom belangrijk om er de hele avond bij te zijn.

Voor twaalven wakker maken
En dan zijn er nog de kindjes waarvan je weet dat je met zowel opblijven als doorslapen een tranendal krijgt. Opblijven is simpelweg te vermoeiend, maar als ze er niet bij mogen zijn, zijn ze ook ontroostbaar. Je kunt ze voor middernacht wekken. Begin op tijd, want rond twaalf uur zitten ze in hun diepste slaap; het kan dan moeilijk zijn om ze wakker te krijgen.

Typisch Nederlands
Het is overigens typisch Nederlands om de nachtrust van je kind zo precies te plannen. In de meeste culturen kennen ze geen kinderbedtijd. Daar gaan kinderen naar bed zodra ze moe zijn, in slaap vallen of zelf willen gaan slapen.

Alternatief
Ten slotte nog een tip, voor het geval je je kind niet wakker wilt houden, maar wel graag met het hele gezin het nieuwe jaar inluidt. Vier op oudejaarsdag om 18.00 uur het nieuwe jaar alvast. Met lekkere hapjes en drankjes, muziek, vuurwerk en je eigen aftelmoment. Of maak een uitgebreid nieuwjaarsontbijt, compleet met sterretjes en oliebollen.

Gelukkig nieuwjaar. En slaap lekker!